Sladké bezlepkové legendy
Inspirujte se u nás! Máme osvědčené recepty na lahodné dezerty, které se obejdou bez mouky úplně přirozeně.

Odhaduje se, že 1 člověk ze 100 trpí celiakií. Tři čtvrtiny z nich však o tom údajně neví.
To mimo jiné znamená, že 1 % populace by se mělo obejít bez obilné mouky. Lepek, kterého nejvíc obsahuje pšeničná mouka, mu totiž způsobuje celou řadu zdravotních problémů. A nemusí být přímo spojené s trávením.
Mouku nenahrazujte, poradíte si snadno i bez ní!
Uvařit oběd bez mouky nepředstavuje velký problém. Zahušťovat jídlo lze mnoha způsoby . Ale co sladká tečka, dezert, zákusek?
Máme dobré zprávy: I celiaci si mohou pochutnat na řadě světoznámých cukrářských skvostů, které si lze připravit ve vlastní kuchyni. Na mouku při jejich přípravě můžete úplně zapomenout. A na její náhražky taky. Dokonalé přirozeně bezlepkové dezerty prověřené historií přitom ocení i ti, které lepek netrápí.
Čím méně surovin, tím lépe

Mnohé receptury na bezlepkové dezerty využívají jako základ náhražky pšeničné mouky v podobě mouky z bezlepkových obilovin anebo jejich směsí. Bezlepkové mixy obsahují zejména různé škroby a přídatné látky, které mají vlastnosti lepku nahradit.
Mouku i její náhražky lze v některých případech vyměnit například za kakao, rozmačkanou nebo nastrouhanou zeleninu či ovoce, případně je nahradit mletými ořechy. Z technologického hlediska ale nejde použít všechno do každého dezertu a už vůbec ne ve stejném množství jako mouku.
Nejčastější potíže při bezlepkovém pečení
- Korpus po upečení nedrží příliš pohromadě a drobí se.
- S těstem se obtížně pracuje, bezlepkové křehké nebo kynuté pečivo nemá chuť srovnatelnou s běžným pšeničným.


Dezertem nemusí být pouze pečený moučník!
Možná vás nenapadlo, kolik slavných dezertů připravíte bez mouky, aniž byste museli řešit, čím ji nahradit.
Za jejich konzistencí, texturou a hmotou stojí nejčastěji vyšlehaná vejce či smetana, případně jiný mléčný výrobek a ovoce.
Bezlepkovou dobrotu můžete upéct, vychladit nebo připravit v mrazničce. Možností je nespočet, chuťových kombinací také.
Mezi světově proslulé sladkosti, které se přirozeně bez lepku obejdou, patří:


S chutí a bez lepku
S přípravou dezertů, do kterých nepotřebujete mouku, můžete začít hned. Jejich příprava je léty prověřená a nemusíte experimentovat s náhražkami. Na našem webu najdete ještě celou řadu dalších receptů na přirozeně bezlepkové dezerty











(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Pixabay.com, Pexels.com, Shutterstock.com
Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.